Voedsel

Door de sterke invloed van Duitsland en klimatologische kenmerken is de klassieke keuken van Nederland vergelijkbaar met Duits. Over het algemeen hebben Nederlanders een vrij rustige houding ten opzichte van eten. Meestal hebben de lokale bevolking een stevig diner en voor de lunch hebben ze een snack van sandwiches en lichte roomsoepen. Toch zijn er hier veel calorierijke snacks. Vooral beroemd zijn de frites, die Nederlanders eten met fritessaus, een saus die lijkt op mayonaise.

Populaire klassieke stamppotgerechten zijn onder meer aardappelpuree met kool of spinazie (klassieke Nederlandse stamppot is aardappelpuree met zuurkool of boerenkool, in het Nederlands boerenkool genoemd, boerenkool in het Engels, het is geen spinazie); bitterballen – gefrituurde balletjes gemaakt van vlees en bouillon, en natuurlijk gezouten haring. In kuststeden als Rotterdam en Den Haag zullen naar verwachting meer visgerechten verkrijgbaar zijn.

Door het rijke koloniale verleden is in Nederland de Surinaamse keuken terug te vinden, een mengelmoes van invloeden uit Chinese, Indiase, Europese en zelfs Creoolse culinaire tradities. Probeer zeker de roti tortilla’s bij de nasi-goreng of moxie-mechi vleesgerechten.

Onder de desserts is het de moeite waard om aandacht te besteden aan pofferches – miniatuur donzige pannenkoeken bestrooid met poedersuiker – dit is een Nederlands alternatief voor pannenkoeken. Het is de moeite waard om stropwafli mee naar huis te nemen – dikke wafels aan elkaar gelijmd met karamelsiroop. En natuurlijk de beroemde appeltaart, die meestal met slagroom wordt gegeten.

Luka van Wijk
Bruikbare TipsTradities