Rotterdam

Rotterdam is de belangrijkste havenstad van het land, logistiek en zakencentrum van Nederland. In 1940 werd de stad gebombardeerd door Duitse soldaten als waarschuwing voor de weigering om zich bij de nazi’s aan te sluiten en om neutraliteit te bewaren, de enige fout was dat ten tijde van het bombardement het besluit tot overgave door Nederland al was genomen, maar de bericht slaagde er niet in om Duitsland op tijd te bereiken. Dit is een belangrijk moment voor de Nederlanders, aangezien zij de oorlog in bezetting hebben uitgevochten en niet aan de kant van de nazi’s.

De noodzaak om de stad helemaal opnieuw op te bouwen bleek ook een kans om een ​​architectonisch experiment uit te voeren: stedenbouwkundigen van de tweede helft van de 20e eeuw werkten aan het moderne uiterlijk van de stad, waarbij ze de ideeën van het functionalisme belichaamden die toen populair waren . Rotterdam is daardoor anders dan alle andere Nederlandse steden. De unieke Erasmusbrug, genoemd naar de belangrijkste filosoof van het land, wordt aangevuld met hedendaagse, soms wilde architectuur zoals kubuswoningen. Op sommige plekken in het centrum vind je bewaard gebleven gebouwen uit de vooroorlogse periode.

Wat te doen en te kijken

KYUNSTHAL. Het gebouw van dit museum voor moderne kunst zelf is een mijlpaal, een van de iconen van het modernisme, ontworpen door architecten Rem Koolhaas en Fuminori Hoshino. Naast exposities van toonaangevende kunstenaars worden hier regelmatig open lezingen en workshops gehouden. Het schema is te vinden op de website.

KUNSTHAL

THE SONNEWELD HOUSE bevindt zich naast het Museum of Architecture. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van functionalisme in architectuur en interieurs. Het huis met vier verdiepingen is ontworpen in de jaren ’30 – voor die tijd waren de voor onze ogen bekende interieurs en de functionele indeling echt revolutionair. De oprichters van het museum probeerden het oorspronkelijke uiterlijk en interieur van het huis te behouden, inclusief het restaureren van interieuritems volgens de schetsen van de ontwerpers en planners.

HUISSONNEVELD

KUBISCHE HUIZEN. Dit gebouwencomplex is een van de helderste symbolen van Rotterdam. De huizen, ontworpen door Pete Blom in 1984, vormen samen de onmogelijke Ruthersward-driehoek. Elk huis bestaat uit drie verdiepingen, waar enkele bewoners excursies omheen maken. Daarnaast is er een museum, een hostel en verschillende woonappartementen.

KUBUSWONING

EUROMACHT. Dit gebouw is in 1960 gebouwd ter herdenking van de opening van Floriada, de eerste internationale tuin- en bloemententoonstelling in Rotterdam. De hele stad is zichtbaar vanaf het observatiedek en een draaiende glazen lift kan worden bereikt tot een hoogte van 185 meter. Bij mooi weer is het terrein vanaf de Euromast op 30 kilometer afstand te zien. Het gebouw herbergt ook een restaurant en een hotel.

EUROMAST

CENTRUM VOOR HEDENDAAGSE KUNSTEN WITTE DE WITH is een kunstencentrum dat de discussie over hedendaagse kunst wil stimuleren. Er worden hier regelmatig tentoonstellingen en andere evenementen met betrekking tot kunst gehouden; er is ook een school in het centrum. Dankzij de binnenstad is de Witte de Witstraat een concentratiecentrum geworden voor de creatieve klasse van de stad.

WDW

De haven van Rotterdam, de grootste van Europa en tot voor kort van de wereld, doet niet onder voor een hele stad, terwijl er praktisch geen mensen in zitten, alle operaties met enorme kranen en hijsmechanismen worden op afstand uitgevoerd. Toeristen kunnen de schaal en kracht van de industrialisatie waarderen vanuit de ramen van de Spido-schepen die vanaf Willemsplein 85 varen. De excursie naar de haven duurt 75 minuten, het schip heeft een bar en een keuken.

WAT MEER TE DOEN: Bezoek het Architectuurmuseum, Museum Boijmans-van Beuningen, loop langs het Stathaus, rijd naar Kinderdijk, evalueer de illustraties in Markthal Market, speel reuzenschaak in de bibliotheek op de Blaak.

Loop op een drijvende bus. Rotterdam heeft over het algemeen veel vertier, op de een of andere manier gerelateerd aan water. Deze omvatten een drijvende bus, die ook een restaurant is.

Reizen langs de Maas en de grachten wordt nog Instagram-vriendelijker met vrienden of een stel in een jacuzzi-boot die voor een paar uur wordt gehuurd.

Historisch trammetje. En eindigend met onconventionele vervoersmiddelen in de stad, de historische tramlijn nr. 10. De gerestaureerde tram uit de jaren ’30 vertrekt vanaf het Willemsplein, de route loopt door het centrum en biedt een mooi alternatief voor de orde van de vervelende toeristenbussen. Koop een kaartje direct in de tram, bij elke halte kun je uitstappen door weer op de volgende tram te springen. Lijn 10 rijdt in juli en augustus van dinsdag tot zondag, in april, mei, juni en september van donderdag tot zondag.

Luka van Wijk
Tradities